Trawienie ma znaczenie
Zaktualizowano: 17 maj 2020

Chcesz zadbać o swój układ pokarmowy i uniknąć dolegliwości gastrycznych?
Mam dla Ciebie kilka wskazówek, które mogą pomóc Tobie i Twojemu najbliższemu otoczeniu ;)
Na co należy zwrócić uwagę:
1. W pierwszej kolejności nalży zadbać o odpowiednio przerobiony pokarm w górnej częściej układu pokarmowego, który będzie łatwiej strawny w dolnym odcinku. Ma to też duże odzwierciedlenie podczas redukcji. Jedząc wolniej, skupiając się na jedzeniu - zjemy mniej. Może to zająć więcej czasu, ale dzięki temu dotrze sygnał do mózgu o przyjętym posiłku. Po za tym... jedzenie powinny być smaczne, dlaczego więc mielibyśmy skracać naszą chwile przyjemności?

2. Nawodnienie – zacznijmy dzień szklanką wody i popijajmy ją ciągu całego dnia. Przez nasz układ pokarmowy przepływa dziennie ponad 8l płynów. Dzięki regularnemu nawadnianiu pozwala im się odbudować oraz wpłynie na rewitalizacje błon śluzowych. Stąd przy wrzodach czy nadżerkach nawodnienie, nawilżenie śluzówki to często ogromna poprawa samopoczucia.
2 butelki wody niegazowanej w ciągu dnia powinny wejść w nawyk.
Odczuwasz bóle głowy lub problemy ze strony układu trawiennego? Może to być skutkiem zbyt małej ilości wody w ciągu dnia.
3. Skup się na posiłku – może zabrzmi to nienaturalnie, ale spróbuj przegryzać każdy kęs przed połknięcie chociaż 20 razy (rozdrobione posiłki stanowią wyjątek). Większe kawałki np. mięsa przegryzaj nawet 50 razy. Szybko wejdzie Ci w nawyk. Unikaj połykania dużych kawałków. Gryzienie ma to służyć rozdrobnieniu pokarmu - to nasza fizjologia.
Dodatkowo pokarm podczas gryzienia łączy się ze śliną, która zawiera w sobie enzymy trawienne, i już na etapie początkowym, ułatwiają trawienie! A w dalszej części układu pokarmowego bedzię potrzebne do prawidłowego wchłaniania.
Docelowo, pokarm który połykasz powinien mieć konsystencję papki.

4. Nie spiesz się – poświęć czas na posiłek, potraktuj to jak ważną, a nie konieczną rzecz do wykonania w ciągu dnia. Nie oglądaj tv, nie czytaj, nie używaj telefonu podczas jedzenia. Pięknie podany i pachnący nasyci Twoje inne zmysły - jak masz to zauważyć skupiając się na czymś innym?
Posiłek to czas dla pozyskania przez Ciebie energii!
5. Myśl o jedzeniu – główna faza trawienia - jest bardzo ważna! Już samo myślenie o jedzeniu mocno wpływa na działanie całego układu pokarmowego. Zaczynają wydzielać się soki żołądkowe, pod wpływem informacji o przyjętym za chwile pożywieniu. To ważne ponieważ ich zadaniem jest trawienie! Soki żołądkowe włączone? – trawienie usprawnione! Ustalenie posiłków o odpowiednich porach ma wpływ na odpowiednie uruchomienie procesów, które zadziałają przy trawieniu.
Wszystko zaczyna się w głowie. Daj sygnał mózgowi, by walczył funkcje, które podczas trawienia są niezbędne!
Zadbajmy o te podstawy, a Twój brzuszek Ci podziękuje. To tak jak z samochodem który trzeba przygotować przed wyjazdem. Należy sprawdzić czy wszystko działa, wlać najlepsze paliwo, rozgrzać silnik.
Dla pasażera może się to wydawać kompletną nudą, ale z drugiej strony to przecież najważniejsza faza całej podróży, która ma być bezpieczna, komfortowa i sprawna w przebiegu.

To samo przekłada się na nasz układ trawienny, jeśli zadbamy o jelita od podstaw, one zregenerują się i będą działać jak należy. Jedzenie w pogoni, stres, zero uwagi przykładnej do tego co mamy na talerzu nawet przy najlepszej diecie może okazać się bezskuteczne...