Tłuszcze i cholesterol
Zaktualizowano: 17 maj 2020
Dlaczego w dzisiejszych czasach słyszy się tyle o ograniczaniu tłuszczu, a zwięszeniu ilości produktów pełnoziarnistych? Nawet piramida iżż u swego spodu posiada pieczywa, makarony, kasze i inne węglowodany.
Przecież te produkty kupujemy najczęściej w marketach, opakowane w puszki, paczki i plastiki. Pieczywo puste, napompowane sztucznie z zerem wartości odżywczych. Nigdy wcześniej nie obserwowano takiej epidemii chorób związanych ściśle z nieodpowiednim żywieniem. Cukrzyca, insulinooporność, choroby autoimmunologiczne, otyłość i nadwaga. Przecież nie są one spowodowane, zbyt licznym spożywaniem dobrej jakość mięsa czy warzyw. To przemysł piekarniczy nas tak utuczył.

Klucz do sukcesu jest prosty... ale nie łatwy dla wszyskich. Ograniczenie węglowodanów, oczywiście nie całkowite, głownie tych wysoko przetworzonych i zastąpienie ich produktami odżywczymi pozwoli poprawić samopoczucie, wygląd skóry, zmiejszenie wody w organizmie, cyfrę na wadze, wrażliwość na insulinę i wiele wiele innych...
Tłuszcz z pożywienia jest niezbędny dla zdrowia. Cholesterol który najczęściej ma miano tego, którego należy unikać, tak naprawdę jest prekursorem witaminy D i hormonów płciowych. Dodatkowo należy pamiętać o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, D, E i K, które bez niego nie zostaną wchłonięte i użyte przez organizm. Najważniejsze, potrawy z tłuszczem lepiej smakują i nasycają.
Tłuste mięsa

Mięso z tłuszczem jest sycące i odżywcze. Póki nie jest spalone na wiór, wspomaga działnie układu nerwowego człowieka. Zawiera kompleks składników mineralnych, witamin i aminokwasów. Dlatego stanowi świetne źródło białka dla sportowców jak również osób po operacjach, które potrzebują szybko stanąc na nogi.

Zwierzęta dziko żyjące w lesie ma znacznie więcej ruchu i odżywia się sezonowo - to dlatego nasycenie tłuszczem takiego mięsa jest zależne od pory roku. Dzikie mięso ma bogatszy skład witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych omega 3. Dodatkowo zawiera znacznie mniej toksyn, które sztucznie ulepszają paszę hodowlanych zwierząt.
Podroby

Wątroba - narząd który filtruje krew i pozbawia organizm toksyn, ale! nie zatrzymuje ich wewnątrz. Wątróbka jest naturalna multiwitamina. Serca zawierą koenzym Q10. Mózg to źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i cholesterolu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Jaja

Jajka są źródłem wszystkiego co najlepsze! Stanowią źródło kompletnych aminokwasów, wiat A, B12, kwasów tłuszczowych omega 3, luteiny i choliny.
Substancje te są niezbędne do budowy i funkcjonowania komórek, mózgu a także wzroku. Cholina jest częścią lecytyny i stanowi ważny substrat w porcesie regeneracji wątroby. Dodatkowo wspomaga produkcję:
hormonów szczęścia jak: serotonina, dopamina, noradrenalina.
witamin: A, B2, B3, B5, B6, B12, D i E, biotyny, kwas foliowego,
składników mineralnych: chrom, cynk, fosfor, jod, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń, żelazo,
aminokwasów egzogennych i endogennych, kwasów tłuszczowych Omega 3, cholesterolu.
Owoce morza

Szczególnie te dziko żyjące i tłuste
stanowią źródło kwasów tłuszczowych omega 3, EPA i DHA. Dostarczają jod, który w innych pożywieniach nie jest tak dostępny, a jest bardzo ważny dla funkcjonowania naszego zdrowia. Zawierają również selen i cynk, minerały które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Z powodu dioksyn, zalecane się spożywać ryby do dwóch razyw tygodniu.
Warzywa

Odżywczy i tłusty owoc, może zastąpić masło u osób które źle je tolerują. Jest idealnym dodatkiem do zielonych koktajli nadając im kremową, delikatną konsystencję. Bogate jest w kwasy omega 9, zawiera witaminy i minerały i enzymy wspomagające trawienie oraz łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wspomaga działanie wątroby w procesie detoksykacji organizmu.
Buliony

Stanowią doskonałe źródło kolagenu i minerałów. Każda kobieta, która chce dbać o swoją skórę, włosy i paznokcie, powinna o nim pamiętać. Jak również sportowcy oraz osoby z problemami kostno-stawowymi, gdyż wspiera regenerację stawów i tkanek chrzęstnych.
Orzechy i nasiona

Orzechy to grupa produktów gęstych odżywczo. Posiadają ogrom witamin i minerałów w tym wapń, fosfor, żelazo, bor, cynk, kobalt, magnez, miedź, mangan, siarka, jod, witaminy z grupy B, kwas foliowy, biotynę, witaminę E. Są multiwitaminą, podobnie jak wątróbka. Najlepsze orzechy w naszej strefie klimatycznej to orzechy włoskie, które wyglądają jak mózg i mają na niego fantastycznie wpływ.

Pestki działają przeciwpasożytniczo oraz pozytywnie wpływają na gospodarkę hormonalną kobiet. Są źródłem antyoksydantów oraz witaminy, ważnych dla wsparcia zdrowia. Należy pamiętać, że małe pestki jak chia czy siemię lniane nie będą strawione przez nasz układ pokarmowy. Po prostu przez nas przelalatują, a ich rolą jest oczyszczanie jelita.
Tłuszcze roślinne i zwierzęce

Źródło cennych składników prozdrowotnych, a przede wszystkim kwasów omega 9. Oliwa łagodzi stany zapalne, dlatego jest pomocna w chorobach autoimmunologicznych oraz insulinooporności. Wpływa na skrócenie czasu walki z infekcją, wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ryzyko, zatoru, miażdżycy, zawału, udaru mózgu, zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem.

Wykazuje działanie silnie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Wpływa pozytywnie na pracę jelit. Zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które stanowią alternatywę cukrów jako źródło energii dla naszego organizmu. Dodatkowo posiada wysoką temperaturę dymienia, co pozwala bez obawy na nim smażyć. Natomiast pomysł wymiany całego tłuszczu w diecie na kokosowy, nie jest najlepszym, ponieważ nie zawiera on cholesterolu.

Osełka i masła naturalne 82% tłuszczu są źródłem witamin A i E oraz kwasów typu CLA, które wykazują działanie prozdrowotne, w tym również przeciwnowotworowe. Masło zwiera kompleks różnych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasy krótkołańcuchowe, które wpływają korzystnie na jelita. Masła są też źródłem cholesterolu, który jest ważny dla prawidłowej pracy mózgu, a przed wszystkim są pyszne :)