top of page

Tęcza na talerzu 🌈

Na konsultacjach, na warsztatach na wykładach zawsze pada pytanie: to co jeść?

A moja odpowiedź brzmi - tęczę!


Tęcza to oczywiście tylko przenośnia, ale w łatwy sposób obrazuje grupy pokarmów.

  • biały 🧄🧅🥥

  • zielony 🥝🥑🥦🥬🥒

  • żółty 🍋🍌🌽🥔🍍🍏🍐🍈🥭

  • pomarańczowy 🍊🍑🍠🥕

  • czerwony 🍅🍓🍒🌶🍉

  • fioletowy 🍇🍆

Wiedząc, że masz codziennie zjeść tęczę - w łatwy sposób obrazujesz owoce i warzywa po kolorze, te już zjedzone, oraz te które powinny trafić jeszcze na talerz.


Gdyby zachęciła Cie moja obiadowa tęcza poniżej składniki i przepis:


Czas: 20 - 25min

Przygotowanie:

1️⃣ przygotuj folię aluminiową błyszczącą stroną do góry. Posmaruj ja niewielką ilością masła. Ułóż łososia na maśle i posyp drobno pokrojoną chilli i koprem. Zawiń w kopertę lub w „cukierka” 🍬.

2️⃣ Batata obierz i pokrój w cienkie plastry.

3️⃣ Szparagi umyj i odłam zdrewniały koniec - złap szparagę w połowie i na końcu. Wygnij szparagę w łuk - złamie się w odpowiednim miejscu i unikniesz łykowatego końca 👌.

4️⃣ (Buraki kupuje gotowane), pokrój w plastry.

5️⃣ Wszystko ułóż na jednej blaszce lekko skropione oliwą. Włóż do rozgrzanego do 180st piekarnika na 15 min.

6️⃣ Pod koniec pieczenie, posyp bataty startym parmezanem i buraki pokrojonym serem skarmoza*🍠


Makro składniki na jedną porcję:

  • 479 KCAL

  • 29,4 g BIAŁKA

  • 31,5 g TŁUSZCZY

  • 25,1 g WĘGLOWODANÓW


* Skarmoza - https://www.collebianco.it/prodotti/scamorza-bianca/ (możesz wymnienić na mazarellę)

13 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page