Tęcza na talerzu 🌈
Na konsultacjach, na warsztatach na wykładach zawsze pada pytanie: to co jeść?
A moja odpowiedź brzmi - tęczę!

Tęcza to oczywiście tylko przenośnia, ale w łatwy sposób obrazuje grupy pokarmów.
biały 🧄🧅🥥
zielony 🥝🥑🥦🥬🥒
żółty 🍋🍌🌽🥔🍍🍏🍐🍈🥭
pomarańczowy 🍊🍑🍠🥕
czerwony 🍅🍓🍒🌶🍉
fioletowy 🍇🍆
Wiedząc, że masz codziennie zjeść tęczę - w łatwy sposób obrazujesz owoce i warzywa po kolorze, te już zjedzone, oraz te które powinny trafić jeszcze na talerz.
Gdyby zachęciła Cie moja obiadowa tęcza poniżej składniki i przepis:

Czas: 20 - 25min
Przygotowanie:
1️⃣ przygotuj folię aluminiową błyszczącą stroną do góry. Posmaruj ja niewielką ilością masła. Ułóż łososia na maśle i posyp drobno pokrojoną chilli i koprem. Zawiń w kopertę lub w „cukierka” 🍬.
2️⃣ Batata obierz i pokrój w cienkie plastry.
3️⃣ Szparagi umyj i odłam zdrewniały koniec - złap szparagę w połowie i na końcu. Wygnij szparagę w łuk - złamie się w odpowiednim miejscu i unikniesz łykowatego końca 👌.
4️⃣ (Buraki kupuje gotowane), pokrój w plastry.
5️⃣ Wszystko ułóż na jednej blaszce lekko skropione oliwą. Włóż do rozgrzanego do 180st piekarnika na 15 min.
6️⃣ Pod koniec pieczenie, posyp bataty startym parmezanem i buraki pokrojonym serem skarmoza*🍠
Makro składniki na jedną porcję:
479 KCAL
29,4 g BIAŁKA
31,5 g TŁUSZCZY
25,1 g WĘGLOWODANÓW
* Skarmoza - https://www.collebianco.it/prodotti/scamorza-bianca/ (możesz wymnienić na mazarellę)