T臋cza na talerzu 馃寛

Na konsultacjach, na warsztatach na wyk艂adach zawsze pada pytanie: to co je艣膰?

A moja odpowied藕 brzmi - t臋cz臋!


T臋cza to oczywi艣cie tylko przeno艣nia, ale w 艂atwy spos贸b obrazuje grupy pokarm贸w.

  • bia艂y 馃馃馃ゥ

  • zielony 馃馃馃ウ馃ガ馃

  • 偶贸艂ty 馃崑馃崒馃尳馃馃崓馃崗馃崘馃崍馃キ

  • pomara艅czowy 馃崐馃崙馃崰馃

  • czerwony 馃崊馃崜馃崚馃尪馃崏

  • fioletowy 馃崌馃崋

Wiedz膮c, 偶e masz codziennie zje艣膰 t臋cz臋 - w 艂atwy spos贸b obrazujesz owoce i warzywa po kolorze, te ju偶 zjedzone, oraz te kt贸re powinny trafi膰 jeszcze na talerz.


Gdyby zach臋ci艂a Cie moja obiadowa t臋cza poni偶ej sk艂adniki i przepis:


Czas: 20 - 25min

Przygotowanie:

1锔忊儯 przygotuj foli臋 aluminiow膮 b艂yszcz膮c膮 stron膮 do g贸ry. Posmaruj ja niewielk膮 ilo艣ci膮 mas艂a. U艂贸偶 艂ososia na ma艣le i posyp drobno pokrojon膮 chilli i koprem. Zawi艅 w kopert臋 lub w 鈥瀋ukierka鈥 馃崿.

2锔忊儯 Batata obierz i pokr贸j w cienkie plastry.

3锔忊儯 Szparagi umyj i od艂am zdrewnia艂y koniec - z艂ap szparag臋 w po艂owie i na ko艅cu. Wygnij szparag臋 w 艂uk - z艂amie si臋 w odpowiednim miejscu i unikniesz 艂ykowatego ko艅ca 馃憣.

4锔忊儯 (Buraki kupuje gotowane), pokr贸j w plastry.

5锔忊儯 Wszystko u艂贸偶 na jednej blaszce lekko skropione oliw膮. W艂贸偶 do rozgrzanego do 180st piekarnika na 15 min.

6锔忊儯 Pod koniec pieczenie, posyp bataty startym parmezanem i buraki pokrojonym serem skarmoza*馃崰


Makro sk艂adniki na jedn膮 porcj臋:

  • 479 KCAL

  • 29,4 g BIA艁KA

  • 31,5 g T艁USZCZY

  • 25,1 g W臉GLOWODAN脫W


* Skarmoza - https://www.collebianco.it/prodotti/scamorza-bianca/ (mo偶esz wymnieni膰 na mazarell臋)

12 wy艣wietle艅0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie