Poradnik zakupowy

Zaktualizowano: 17 maj 2020

Często słyszę - chciałabym się zdrowiej odżywiać ale produkty "fit" są takie drogie...

Na początku faktycznie, zmiana produktów w domowych szufladach będzie kosztowana. Szczególnie jeżeli chcemy zaopatrzyć się w dobrej jakości przyprawy, słodziła, mąki, makarony, kasze, orzechy, nasiona czy oleje. Ale nie zawsze trzeba porywać się z motyką na księżyc, wyrzucać wszystko co mamy w kuchni i robić zakupy w sklepach BIO. Poza takie produkty nie są w cale droższe od markowych słodyczy. Czy widzieliście, ile kosztują batoniki czy ciastka w przeliczeniu kilograma na złotówki. Łatwo to można zaobserwować np. w Auchanie gdzie dostępne jest całe stanowisko słodyczy na wagę. Czasami ceny sięgają 70-80 zł/kg! Nawet najlepszej jakości orzechy kosztują mniej...



Moja mama co sobotę przywozi warzywa i owoce z targu. Ich zapach jest nieprawdopodobny. Szczególnie w sezonie! Świeży szpinak, ubrudzony od ziemi - bo przecież rośnie w ziemi, a nie na wacie. Pachnące pomidory, ogórki, rzodkiewki, szczypior... Cały dom pachnie zieleniną. Dodatkowo można w takim miejscu dostać jajka od szczęśliwych kur, które widzą niebo. Mięso od rzeźnika. I chleb z prawdziwej piekarni, pieczony na naturalnym, żytnim zakwasie. Bogactwo witamin i minerałów w jednych prawdziwych zakupach. A co z ceną? Faktycznie takie produkty nie są najtańsze, ale straganów jest conajmniej kilkanaście. Możemy sprawdzić produkty z każdego straganu i wybrać te najatrakcyjniejsze.

Kupując warzywa, owoce, mięsa czy pieczywo w supermarkecie najczęściej zostajemy pozbawieni możliwości wyboru produktów. Np. leży skrzynka ogórków, możemy je przegrzebać w poszukiwaniu tego idealnego ogórka, ale czy nam się uda? Hmm nie wiadomo - pewnie zależy to od daty dostawy. Na ryneczku na pewno, któryś z rolników będzie posiadał tego właśnie idealnego dla nas ogórka. Oczywiście przedstawiam to w takiej żartobliwej formie, generalizując całe zakupy, w przykładzie przedstawiając ogórka


Co warto zrobić by oszczędzić pieniężnie na zakupach, nie tracąc jakości:

  • Zakupy sezonowe. Kupuj produkty w szczycie ich sezonu. Są świeże, dojrzałe, polskie i tanie. Zimą warto korzystać z produktów mrożonych. W ten sposób oszczędzamy czas i pieniądze. Dodatkowo takie rośliny są zdrowsze, niż te importowane z dalekich krajów.

  • Zasadź własne zioła w kuchni lub na balkonie. Dodają aromatu potrawom i zawierają wiele wartości odżywczych. Jeżeli tylko masz miejsce, kawałek ogródka lub większą doniczkę, zasadź własne warzywa. Świetnie sprawdzi się sałata, rzodkiewka, pietruszka (natka), cebula, koper - ten zestaw sama wyhodowałam na balkonie!

  • Zrób własne przetwory - ogórki małosolne, kiszone. Dżemy, marmolady, soki na zimowe wieczory. Zamiast cukru można dodać ksylitol, który też "zabezpieczy" nasz produkt przed pleśnią. Kupując dobrej jakości dżem zapłacimy co najmniej 5 zł na 100 g. W sezonie cały 1 kg truskawek kosztuje 2-3 zł.

  • Nie kupuj słodyczy. Pamiętaj! Jak już są w domu, to bardziej ma się na nie ochotę, niż jak leżą na sklepowej półce. Kupne słodkości są drogie, zawierają całą game niezdrowych dodatków. Lepiej zrobić domowej roboty deser czy ciasto, na bazie owoców, orzechów czy kakao. Na pewno będzie dla nas zdrowszym i tańszym rozwiązaniem.


  • Gotuj zupy. Buliony na kościach i warzywach to źródło witamin i minerałów. Cały garnek takiego wywaru, z użyciem składników najlepszej jakości może kosztować ok. 30 zł - za taką kwotę jesteśmy w stanie nakarmić nawet 5 osobową rodzinę.


  • Planuj zakupy. Zaplanuj posiłki na najbliższe dni i zrób listę. W sklepie kup tylko to co naprawdę potrzebujesz.

  • Nigdy nie chodź głodny na zakupy - wtedy mamy ochotę zjeść wszystko.

  • Sprawdzaj kraj pochodzenia - produkty polskie często są tańsze niż te obcego pochodzenia.

  • Sprawdzaj skład. Np kupując jogurt, sprawdź czy w składzie nie ma: skrobi modyfikowanej, żelatyny, słodzika lub E dodatków.

  • Porównuj ceny w przeliczeniu na 1 kg. Wtedy będziesz w stanie zauważyć dokładną różnicę. Najbardziej przydaje się ta umiejętność podczas kupowania chemii do sprzątania.


  • Nie kupuj oczami. Producenci wiedzą że sugerujemy się wyglądem, np. piękne równe, pomarańczowe marchewki, ułożone równo na zielonej tacce. Ale czy taka marchewkę wyciągniemy z ziemi? Nie, najcześciej są małe, pokrzywione z dużą ilość korzeni.

  • Produkty suche takie jak ryż, kasze, makarony - można kupić w sklepie internetowym. Przeważnie sprzedawane są w cenie hurtowej, a nie różnią się jakością od tych marketowych. I nie musimy ich dźwigać ze sklepów.

  • Im więcej robisz sam, tym mniej wydajesz, masz kontrolę nad składnikami i dodatkami.


To są moje propozycje jak zaoszczędzić i jeść zdrowiej, może znasz inne metody?Zapraszam do podzielenia się wiedzą :)


19 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie