Pijesz soki bo to witaminy w płynie?
Zaktualizowano: 17 maj 2020
oczywiście są soki i soki…

Sok 100% - Skład: soki wyprodukowane z soków zagęszczonych. Naturalnie mętny, pasteryzowany. Bez dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Sok - Soki, zgodnie z przepisami Polski oraz Unii Europejskiej, są to napoje wykonane z naturalnych składników pozyskanych w procesie wytwarzania soku. Obecnie jedynymi dozwolonymi dodatkami do soków są:
cukier i inne naturalne substancje słodzące (do 15 gramów na litr)
kwasek cytrynowy (do 3 gramów na litr)
naturalne zioła i przyprawy – soki warzywne i przecierowe
witaminy (np. C, E, beta-karoten) i minerały (np. wapń, potas, magnez).
Nektar owocowy - Nektary są to napoje wytworzone z rozcieńczonego soku, do produkcji których dozwolone jest stosowanie naturalnych (do 200 gramów na litr) i sztucznych substancji słodzących oraz dodatkowych naturalnych barwników i aromatów oraz dopuszczone jest stosowanie kwasku cytrynowego w słodzonych napojach. Niedozwolone jest natomiast stosowanie sztucznych konserwantów, barwników czy aromatów.
Napój owocowy - Przepisy Polski oraz UE określają tym terminem wszystkie napoje bezalkoholowe produkowane na bazie soków (zawierające sok owocowy) zawierające dodatki niedozwolone przy produkcji soków oraz nektarów. Obecnie nie obowiązują żadne limity określające minimalną zawartość soku. Przyjmuje się, że są to produkty zawierające mniej soku niż nektary. Przeważnie zawartość ta mieści się w przedziale od 0,1% do 25%.
Jak ja to widzę?
Sok nawet ten 100% to przeciśnięta ciecz z owoców, bogata w fruktozę i pozbawiona błonnika. (to w jaki sposób nasz ogranizm „wykorzystuje” fruktozę pisałam już wcześniej. W telegraficznym skrócie. Fruktoza, musi zostać przekształcona w glukozę bo naszą podstawową jednostką energetyczną jest właśnie glukoza. Przy nadmiarze fruktozy we krwi, wątroba nie radzi sobie z ilością więc ją odkłada w postaci tkanki tłuszczowej.)
https://www.dietetykabiochemika.pl/post/czy-fruktoza-jest-tak-szkodliwa-jak-alkohol
Faktycznie są witaminy w sokach. Natomiast warto wiedzieć, że np. wit. C jest produktem bardzo niestabilnym. Oznacza to, że nawet przy osobistym wyciskaniu soku z owoców i od razu jego wypiciu, część tej witaminy i tak się utleni do kwasu dehydroaskorbinowego, a to już nie jest wit. C.
To jaki ma sens picie sklepowych soków nawet tych „świeżo wyciskanych”, jeżeli jest tam tylko smak owoców, zero błonnika i zero witamin.
Zadaj sobie pytanie. Ile jesteś w stanie zjeść jabłek na raz?
- jedno, dwa?
Wiesz, że na jedną szklankę soku potrzeba czasem aż 5 jabłek!?
Więc czym się bardziej najesz?

Moja rada:

smoothie wypite niedługo po zmiksowaniu
świeże owoce, te które się da to ze skórką