top of page

Olej słonecznikowy czy ropa naftowa

Zaktualizowano: 17 maj 2020


Czy zdajesz sobie sprawę jak powstają rzekomo zdrowe oleje roślinne?

Wyobrażałam sobie to podobnie jak w reklamie oleju kujawskiego


Natomiast przemysłowo produkowane produkcja wygląda ZUPEŁNIE inaczej.

W jaki sposób powstaje tak polecany do smażenia, pieczenia, sałatek i dodawany do "zdrowych" masłomixów - olej słonecznikowy?


Na studiach produkowaliśmy wiele substancji, między innymi był olej słonecznikowy. Jak wygląda cały proces przemysłowo i czy ostateczny produkt jest zdrowy?


Zapraszam do lektury:


Na początku nasiona zostają łuskane, a następnie zmielone. Następnym procesem jest ekstrakcja, do której dodawany jest rozpuszczalnik najczęściej heksan, wykorzystywany również w destylacji ropy naftowej.

Otrzymany produkt ma konsystencję śluzu, którą należy wyeliminować. Dodawany jest więc rozwodniony kwas fosforanowy. W tym procesie olej traci związki mineralne, fosfolipidy, składniki białkowe i cząsteczki węglowodanów.


Kolejny etap to rafinacja, która ma zmniejszyć ilość wolnych kwasów tłuszczowych. W tym procesie używa się wodorotlenku sodu z węglanem potasu. Po wymieszaniu się oleju z solami, w reakcji produkowane są mydła czyli inaczej sole sodowe kwasów tłuszczowych.


Na tym etapie olej ma barwę czerwonożółtą - widziałeś taki olej słonecznikowy w sklepie? Właśnie. Przyzwyczajeni jesteśmy do oleju w kolorze żółtym. Dlatego kolejnym procesem jest odbarwianie przy pomocy węgla aktywnego, który często pokryty jest kwasem siarkowym lub solnym. Proces przebiega w temperaturze powyżej 90 stopni Celsjusza.


Ostatni etap to dezodoryzacja - czyli usunięcie nieprzyjemnego zapachu i smaku!

Ten proces znowu przebiega w podwyższonej temperaturze ok. 250 stopni Celsjusza. To kolejny proces w którym zostaje podwyższona temperatura, a przecież olej ten zawiera kwasy nienasycone i nie powinien być podgrzewany. W ten sposób powstają tłuszcze trans, które są bardzo toksyczne dla naszego zdrowia.


Czy taki olej jest warty naszego zdrowia?


Dlatego stawiajmy na tłuszcze jak najmniej przetworzone:

  • smalec

  • olej kokosowy

  • masło ghee

które mogą być stosowane do obróbki termicznej


Na zimno sprawdzą się najlepiej

  • awokado

  • oliwa z oliwek

  • olej z ogórecznika i wiesiołka



23 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page