Jak przechowywać żywność w lodówce

Lokalizacja produktów w lodowce ma znaczenie i o ile trudno to zrobić dzieląc lodówkę ze współlokatorami, tak mając ja całą dla siebie można przechowywać produkty w odpowiedniej dla nich temperaturze.
Nie bez powodu w sklepach produkty rozlokowane są po różnych lodówkach. Surowe mięsa🥩 i ryby są najczęściej w lodówkach zamkniętych ponieważ powinny być przechowywane w niższej temperaturze by zapobiegać rozwojowi ew drobnoustrojów.
Nabiał 🥚🧀🥛, dania gotowe w sklepach 🍛🥘🍜 często są przechowywane w tzw. otwartych lodówkach, bo nie potrzebują tak niskich temperatur.
Natomiast świeże warzywa 🥦🥬🍅🍆🫑 i owoce 🫐🍓🍇🍉🍌 w sklepach leżą poza chłodziarkami i można je również przechowywać tak w domu, natomiast w pokojowej temperaturze znacznie szybciej dojrzewają i przez to ich czas spożycia się skraca.
Dżemy, musztardy, przeciery itp. należy przechowywać w lodowce dopiero po otwarciu opakowania. Przed otwarciem mogą sobie spokojnie leżeć w szufladzie.
Podział temperatur w lodowce
🔴Górna półka (Ok 8 st C.)
🟠Środkowe półki (Ok 4-8 st C)
🟡Dolna półka (Ok. 2 st C.)
🟢Dolna szuflada (Ok 7-10 st C.)
🔵Na balkonach (Ok 10 st C.)
Tak mówi teoria, a czy działa to w praktyce? U mnie nie zawsze.
PS. To gdzie ten alkohol 🍻🍷🥃🍹 powinien stać? 😎