Gospodarka glukozowa
Zaktualizowano: 17 maj 2020

Coraz częściej obserwuję problemy z prawidłowym funkcjonowaniem gospodarki cukrowo-insulinowej u swoich najbliższych jak również u pacjentów. Problem widoczny staję się też u dzieci. Nieświadomość tego rodzaju zaburzeń lub bagatelizowanie problemu może powodować rozwinięcie się cukrzycy typu II. Dlatego warto się diagnozować i podejmować odpowiednie kroki by zapobiec rozwojowi tego schorzenia. Najważniejszym czynnikiem jest odpowiednia dieta.
Badanie jakie polecam wykonać to glukoza na czczo. Koszt ok. 8 zł. Warto do tego badania oznaczyć poziom insuliny na czczo.
Poziom glukozy powinien wynosić do 100 mg/dl. Jeżeli obserwujemy poziom glukozy w granicach 100-125 mg/dl - możemy mówić o nieprawidłowej tolerancji glukozy. Natomiast jeżeli poziom glukozy wynosi więcej niż 126 mg/dl - mówimy wtedy o cukrzycy insulinoniezależnej.
Poziom insuliny na czczo powinien być jednocyfrowy, pomimo iż normy laboratoryjne mieszczą się w zakresie od 6-25 mU/l. Jeżeli poziom insuliny na czczo jest wyższy niż 10 mU/l, może to wskazywać to na insulinooporność. Czasami może zdażać soę że poziom insuliny na czczo jest poniżej 10 mU/l, ale występuje zbyt duży jej wyrzut po obciążeniu glukozą i takie zjawisko również nie jest prawidłowe. Stąd też badanie tylko glukozy i insuliny na czczo nie daje pełnego obrazu na to jak wygląda gospodarka cukrowo-insulinowa.
Gdy poziom glukozy na czczo wynosi 115 mg/dl możemy wykonać krzywą cukrową czyli test OGTT. Jest to doustny test tolerancji glukozy, który polega na wypiciu 75 g rozpuszczonej w wodzie glukozy. Jeżeli Twój poziom glukozy na czczo wynosi więcej niż 115 mg/dl, jest to przeciwwskazanie do wykonania tego badania. Oznaczenie glukozy i insuliny najlepiej oznaczyć w pięciu punktach (na czczo, po 30 min, po 1 godzinie, po 2 godzinach i po 3 godzinach). W ten sposób najlepiej ocenić całościowo gospodarkę cukrowo-insulinową.

Przed badaniem:
3 dni przed nie należy spożywać alkoholu,
3 dni przed powinno się spożywać mniej węglowodanów ok. 150 g, szczególnie słodyczy i produktów wysoko przetworzonych - nie należy stosować również żadnych restrykcyjnych diet, badanie ma być miarodajne,
3 dni przed odstawić metforminę,
1 dzień przed nie wykonywać ciężkiego wysiłku fizycznego,
nie należy wykonywać badania w czasie przeziębienia,
ostatni posiłek nie powinien być spożyty poźniej niż 8 godzin przed badaniem,
badanie należy przeprowadzić w godzinach porannych,
przed badaniem, ani w trakcie nie wolno palić papierosów,
przed badaniem nie powinno stosować się żadnych leków (należy zgłosić lekarzowi wszystkie leki jakie przyjmujesz, mogą mieć one wpływ na poziom glukozy),
w trakcie badania można pić jedynie wodę.
Warto mieć na uwadze że dodatni wynik może wystąpić u osób głodzących się, czy zestresowanych. Niektóre leki psychotropowe mogą również fałszywie zawyżać wynik. Natomiast obniżenie tolerancji węglowodanów może nastąpić przez stosowanie diet niskowęglowodanowych jak dieta ketogeniczna, u osób starszych lub po dużym wysiłku fizycznym.

Jak ważna jest dieta? Poniższe wyniki jednego z moich pacjentów są jej najlepszym przykładem.
Pierwsze badanie 23.12.2018 r. glukoza (ICD-9: L43) 125,9 mg/dl
Drugie badanie 20.01.2019 r. glukoza (ICD-9: L43) 105,1 mg/dl
Trzecie badanie 04.03.2019 r. glukoza (ICD-9: L43) 93 mg/dl
Po pierwszym badaniu pacjenta, z dużą dozą pewności można powiedzieć że cukrzyca typu II na dobre zagościła w jego organizmie. Wykonaliśmy test OGTT, w którym insulina prawidłowo reagowała na podwyższoną glukozę. Pacjent dostał dietę, w której ograniczyliśmy szczególnie węglowodany, alkohol i poprawiliśmy jakość jedzenia... I voilà! Organizm poradził sobie sam! Zawyżone cukrzycowe wyniki spadły do norm, zmieniając jedynie pożywienie.
Pamiętaj, gospodarka cukrowo-insulinowa jest bardzo ważna, szczególnie podczas odchudzania. Warto więc zadbać o tą podstawę.