Gospodarka glukozowa
Zaktualizowano: 17 maj 2020

Coraz częściej obserwuję problemy z prawidłowym funkcjonowaniem gospodarki cukrowo-insulinowej u swoich najbliższych jak również u pacjentów. Problem widoczny staję się też u dzieci. Nieświadomość tego rodzaju zaburzeń lub bagatelizowanie problemu może powodować rozwinięcie się cukrzycy typu II. Dlatego warto się diagnozować i podejmować odpowiednie kroki by zapobiec rozwojowi tego schorzenia. Najważniejszym czynnikiem jest odpowiednia dieta.
Badanie jakie polecam wykonać to glukoza na czczo. Koszt ok. 8 zł. Warto do tego badania oznaczyć poziom insuliny na czczo.
Poziom glukozy powinien wynosić do 100 mg/dl. Jeżeli obserwujemy poziom glukozy w granicach 100-125 mg/dl - możemy mówić o nieprawidłowej tolerancji glukozy. Natomiast jeżeli poziom glukozy wynosi więcej niż 126 mg/dl - mówimy wtedy o cukrzycy insulinoniezależnej.
Poziom insuliny na czczo powinien być jednocyfrowy, pomimo iż normy laboratoryjne mieszczą się w zakresie od 6-25 mU/l. Jeżeli poziom insuliny na czczo jest wyższy niż 10 mU/l, może to wskazywać to na insulinooporność. Czasami może zdażać soę że poziom insuliny na czczo jest poniżej 10 mU/l, ale występuje zbyt duży jej wyrzut po obciążeniu glukozą i takie zjawisko również nie jest prawidłowe. Stąd też badanie tylko glukozy i insuliny na czczo nie daje pełnego obrazu na to jak wygląda gospodarka cukrowo-insulinowa.
Gdy poziom glukozy na czczo wynosi 115 mg/dl możemy wykonać krzywą cukrową czyli test OGTT. Jest to doustny test tolerancji glukozy, który polega na wypiciu 75 g rozpuszczonej w wodzie glukozy. Jeżeli Twój poziom glukozy na czczo wynosi więcej niż 115 mg/dl, jest to przeciwwskazanie do wykonania tego badania. Oznaczenie glukozy i insuliny najlepiej oznaczyć w pięciu punktach (na czczo, po 30 min, po 1 godzinie, po 2 godzinach i po 3 godzinach). W ten sposób najlepiej ocenić całościowo gospodarkę cukrowo-insulinową.
