Bananowe pancakes

Są tacy co lubią śniadania na słono i są tacy, którzy wyznają tą idee bo przeczytali artykuł o śniadaniach białkowo-tłuszczowych i wmuszają na siłę kiełbaskę z jajem, choć ślinka im cieknie na widok placuszków.



Ja uważam, że powinniśmy jeść to na co mamy ochotę. Dlaczego?

  • bo jedząc coś ideologicznie nie będziemy usatysfakcjonowani posiłkiem

  • bo po śniadaniu bez węglowodanów możesz mieć jeszcze większą ochotę na słodkie

  • nasza ochota na dany produkt może być potrzebą składnika, którego nam brakuje np. mając ochotę na banana możemy chcieć zaspokoić potrzebę na potas

  • warto czasem dobrać śniadanie do dalszej części dnia. Jeżeli zaczynamy dzień aktywnie, warto by śniadanie zawierało węglowodany

  • jedzmy to co mamy w kuchni! Jeżeli widzisz, że dojrzewają Ci banany i zostało niewiele czasu zanim się zepsują - wykorzystaj je!

Dlatego m.in. dzisiaj u nas bananowe pancakes!



Ja dodaje odrobinę cukru waniliwego z naturalną wanilią :) ostrożnie przy zakupach cukru waniliNowego w marketach. To sztuczny aromat udający zapach wanilii, przeczytajcie dokładanie poniższe tytuły:



Przygotowanie:

Na jedną porcję:

  • 1 banan

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mąki żytniej typ 2000

  • odrobina prawdziwego cukru z wanilią

  • cynamon

  • olej do posmarowania patelni

  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)

  • owoce

  • garstka orzechów


Przepis:

  1. Banana zblenduj z jajkiem. Dodaj mąkę, cynamon i cukier z wanilią - wymieszaj łyżką.

  2. Patelnię nagrzej i nasmaruj olejem kokosowym.

  3. Smaż placuszki.

  4. Jabłko pokrój w plastry.

  5. Układaj placuszki i plastry jabłek na zakładkę.

  6. Na wierzch ułóż garstkę orzechów, borówek i polej łyżeczką miodu.


Makroskładniki i kalorie:

  • 553 KCAL

  • 13,4 Białka

  • 19,4 Tłuszcze

  • 86,7 Węglowodanów


40 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie