Anemia - czy mnie dotyczy?
Zaktualizowano: 17 maj 2020

Anemia czyli niedokrwistość to choroba, w której dochodzi do zmniejszenia poziomu komórek krwi które w swoim składzie zawierają żelazo czyli:
erytrocyty - czerwone krwinki
hemoglobina - czerwony barwnik, białko zawarte w erytrocytach
hematokryt - stosunek objętości erytrocytów do objętości pełnej krwi.
Szewc w dziurawych butach chodzi
Regularnie wykonuje badania krwi i od kiedy pamiętam poziom hemoglobiny zawsze mieścił się w dolnej granicy normy. Szczególnie w okresie gdy nie jadłam mięsa. Lekarze nigdy nie zwracali na to specjalnie uwagi, ja też nie, dopóki sama nie zrozumiałam powagi sytuacji.
Postanowiłam poszerzyć diagnostykę i odpowiedzieć na pytanie skąd tak niskie poziomy komórek zawierających hem, skoro dbam o odpowiednie ilości żelaza w pożywieniu. Dodatkowe parametry do zbadania to:
ferrytyna - w porządku więc żelazo jest magazynowane w wątróbce,
TIBC - określa maksymalną ilość żelaza, która jest niezbędna do wysycenia białka osocza - transferryny, która stanowi podstawowy nośnik żelaza w krwioobiegu.
żelazo na czczo - stężenie żelaza we krwi.
Na początku wyniki wydawały mi się sprzeczne. Skoro niski poziom hemoglobiny wskazuje anemię, teoretycznie powinnam mieć niższe wartości żelaza oraz TIBC. Natomiast w przypadku niedokrwistości z niedoboru żelaza, wątroba wytwarza więcej transferyny, aby zwiększyć możliwości wychwytu wolnego żelaza, którego pula jest zmniejszona. Dlatego zdolność wiązania żelaza (TIBC) będzie w tym przypadku wyższa.

Udałam się z wynikami również do internisty. Pierwsze pytanie jakie zadał mi lekarz to czy mam obfite miesiączki lub czy miałam jakiąś operacje w ostanim czasie. Odpowiedź brzmiała nie, ale od razu do głowy przyszło mi honorowe oddawanie krwi. Wspomniałam lekarzowi, że regularnie oddaje krew w centrum krwiodawstwa. Zagadka się rozwiązała!
Erytrocyty są produkowane i dojrzewają w szpiku kostnym, ten okres trwa ok. 4 miesięcy. Dokładnie co taki okres czasu oddaje krew.
Dostałam więc zakaz od lekarza do oddawania krwi na conajmniej 4 miesiące, wtedy powtórzę badania i dopiero wtedy podejmiemy decyzję czy mogę już, w ten sposób, pomagać innym.
Jakie objawy powinny zwrócić Twoją uwagę:
osłabienie, brak energii,
uczucie zmęczenia i znużenia, senność, szum w uszach, mroczki przed oczami które nie ustępujące po odpoczynku. Jest to doznanie, które towarzyszy dziś wielu osobom, łatwo je więc zlekceważyć i uznać, że po prostu potrzebujemy odpocząć,
zawroty głowy,
bladość skóry oraz blade błony śluzowe. Widać to na wargach, które robią się bledsze, a jeszcze lepiej na spojówkach oczu. Gdy odchylimy dolną powiekę, powinniśmy zobaczyć żywo czerwone wnętrze,
przesuszone włosy, łamliwe, wypadające,
łamliwe paznokcie,
suchość skóry, bolesne pęknięcia w kącikach ust,
niska tolerancja wysiłku – czyli łatwe i szybkie męczenie się
łatwe przeziębienia i infekcje,
problemy z koncentracją, pamięcią i skupieniem uwagi,
duszność,
Natomiast w przypadku anemii z niedoboru witaminy B12 pojawiają się też objawy takie jak:
utrata smaku
brak łaknienia
nudności
pieczenie języka i przełyku
zaparcia i biegunki
drętwienie kończyn,
zaburzenia widzenia, nastroju,
urojenia
Co jeszcze może być przyczyną?
Zmniejszenie wchłaniania żelaza które może być przyczyną nieprawidłowej diety lub defektu wchłaniania,
Zwiększona utrata krwi na skutek miesiączek, operacji, oddawania krwi,
Zwiększone zapotrzebowanie w ostanich miesiącach ciąży
Jak radzić sobie z anemią
Należy znaleźć przyczynę i strać się wyeliminować lub uzupełniać niedobory.
Poniżej lista produktów które zawierają żelazo, oraz wit. B12 (tylko produkty pochodzenia zwierzęcego):
podroby
czerwone mięso
żółtka jaj
buraki
brokuł
szpinak
jarmuż
zielona piertruszka
kasza gryczana
komosa ryżowa
Jest również gama produktów, które powodują zmniejszenie wchłaniania żelaza:
kwas fitynowy, znajdujący się w orzechach
błonnik pokoarmowy
szczawiany, czyli szczaw, rabarbar, kakao
fosforany, które głównie są dodawane do przetworzonej żywności i wędlin
tanina obecna w herbacie