top of page

Anemia - czy mnie dotyczy?

Zaktualizowano: 17 maj 2020


Anemia czyli niedokrwistość to choroba, w której dochodzi do zmniejszenia poziomu komórek krwi które w swoim składzie zawierają żelazo czyli:

  • erytrocyty - czerwone krwinki

  • hemoglobina - czerwony barwnik, białko zawarte w erytrocytach

  • hematokryt - stosunek objętości erytrocytów do objętości pełnej krwi.


Szewc w dziurawych butach chodzi

Regularnie wykonuje badania krwi i od kiedy pamiętam poziom hemoglobiny zawsze mieścił się w dolnej granicy normy. Szczególnie w okresie gdy nie jadłam mięsa. Lekarze nigdy nie zwracali na to specjalnie uwagi, ja też nie, dopóki sama nie zrozumiałam powagi sytuacji.


Postanowiłam poszerzyć diagnostykę i odpowiedzieć na pytanie skąd tak niskie poziomy komórek zawierających hem, skoro dbam o odpowiednie ilości żelaza w pożywieniu. Dodatkowe parametry do zbadania to:

  • ferrytyna - w porządku więc żelazo jest magazynowane w wątróbce,

  • TIBC - określa maksymalną ilość żelaza, która jest niezbędna do wysycenia białka osocza - transferryny, która stanowi podstawowy nośnik żelaza w krwioobiegu.

  • żelazo na czczo - stężenie żelaza we krwi.

Na początku wyniki wydawały mi się sprzeczne. Skoro niski poziom hemoglobiny wskazuje anemię, teoretycznie powinnam mieć niższe wartości żelaza oraz TIBC. Natomiast w przypadku niedokrwistości z niedoboru żelaza, wątroba wytwarza więcej transferyny, aby zwiększyć możliwości wychwytu wolnego żelaza, którego pula jest zmniejszona. Dlatego zdolność wiązania żelaza (TIBC) będzie w tym przypadku wyższa.


Udałam się z wynikami również do internisty. Pierwsze pytanie jakie zadał mi lekarz to czy mam obfite miesiączki lub czy miałam jakiąś operacje w ostanim czasie. Odpowiedź brzmiała nie, ale od razu do głowy przyszło mi honorowe oddawanie krwi. Wspomniałam lekarzowi, że regularnie oddaje krew w centrum krwiodawstwa. Zagadka się rozwiązała!

Erytrocyty są produkowane i dojrzewają w szpiku kostnym, ten okres trwa ok. 4 miesięcy. Dokładnie co taki okres czasu oddaje krew.

Dostałam więc zakaz od lekarza do oddawania krwi na conajmniej 4 miesiące, wtedy powtórzę badania i dopiero wtedy podejmiemy decyzję czy mogę już, w ten sposób, pomagać innym.

Jakie objawy powinny zwrócić Twoją uwagę:

  • osłabienie, brak energii,

  • uczucie zmęczenia i znużenia, senność, szum w uszach, mroczki przed oczami które nie ustępujące po odpoczynku. Jest to doznanie, które towarzyszy dziś wielu osobom, łatwo je więc zlekceważyć i uznać, że po prostu potrzebujemy odpocząć,

  • zawroty głowy,

  • bladość skóry oraz blade błony śluzowe. Widać to na wargach, które robią się bledsze, a jeszcze lepiej na spojówkach oczu. Gdy odchylimy dolną powiekę, powinniśmy zobaczyć żywo czerwone wnętrze,

  • przesuszone włosy, łamliwe, wypadające,

  • łamliwe paznokcie,

  • suchość skóry, bolesne pęknięcia w kącikach ust,

  • niska tolerancja wysiłku – czyli łatwe i szybkie męczenie się

  • łatwe przeziębienia i infekcje,

  • problemy z koncentracją, pamięcią i skupieniem uwagi,

  • duszność,

Natomiast w przypadku anemii z niedoboru witaminy B12 pojawiają się też objawy takie jak:

  • utrata smaku

  • brak łaknienia

  • nudności

  • pieczenie języka i przełyku

  • zaparcia i biegunki

  • drętwienie kończyn,

  • zaburzenia widzenia, nastroju,

  • urojenia

Co jeszcze może być przyczyną?

  • Zmniejszenie wchłaniania żelaza które może być przyczyną nieprawidłowej diety lub defektu wchłaniania,

  • Zwiększona utrata krwi na skutek miesiączek, operacji, oddawania krwi,

  • Zwiększone zapotrzebowanie w ostanich miesiącach ciąży



Jak radzić sobie z anemią

Należy znaleźć przyczynę i strać się wyeliminować lub uzupełniać niedobory.

Poniżej lista produktów które zawierają żelazo, oraz wit. B12 (tylko produkty pochodzenia zwierzęcego):

  • podroby

  • czerwone mięso

  • żółtka jaj

  • buraki

  • brokuł

  • szpinak

  • jarmuż

  • zielona piertruszka

  • kasza gryczana

  • komosa ryżowa

Jest również gama produktów, które powodują zmniejszenie wchłaniania żelaza:

  • kwas fitynowy, znajdujący się w orzechach

  • błonnik pokoarmowy

  • szczawiany, czyli szczaw, rabarbar, kakao

  • fosforany, które głównie są dodawane do przetworzonej żywności i wędlin

  • tanina obecna w herbacie


19 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page